tisdag 20 januari 2009

Nya Stationsområdet


Igår presenterades visionerna framtaget för det nya stationsområdet i Västerås inför kommunstyrelsen med flera. Arkitektkontoren Tovatt och Bystrup presenterade varsitt förslag och Wingårdh klämde till med två förslag – ett lättare och ett dyrare alternativ med nedgrävning av spåret som resultat. Det dyrare alternativet finns dock inte med i dagens VLT som kan läsas i sin helhet här.

Bystrup tar inte vara på den attraktiva mark som erbjuds utan spejsar till det för mycket och separerar de nya byggnaderna och sammanbinder inte heller med de befintliga. Man erbjuder därmed noll urbana kvaliteter och ingen hänsyn tas till distinktionen mellan det industriella arvet ifrån Sigurdområdet och den modernare arkitekturen i Östra Hamnen/Lillåudden. Man gör även ingenting av de döda ytor som Sigurdområdet tillhandahåller och de så kallade parkerna ser ut som överväxta cannabisodlingar. Flummigt, spektakulärt och någorlunda nytänkande men knappast av den kapacitet som är användbar och genomförbar.


Wingårdhs förslag ger, i alla fall med blotta ögat, ett bra intryck av att av att tillfoga konkreta och täta gaturum med slutna kvarter kring stationen. Dock är ett rese – och shoppingcentrum ovanpå spåren en ensidig produkt och löser inte barriärproblematiken. Det ska dock kreddas för att Sigurdområdet på öster om dagens Centralstation får en integrering av bostäder, kontor och kommersiella lokaler samt att Östra Hamnen och Lillåudden knyts ihop med ett tätt gaturum längs Kungsängsgatan samt även på andra sidan spåret på Södra Ringvägen. Som redan nämnt så är ännu inte den påkostade varianten av Wingårdhs förslag tillgängligt varav denna text kan komma att editeras.

Tovatt prickar tveklöst in alla rätt. Arkitekturen är urban och stadsmässig som inger en känsla av att rulla in till en station av internationell stil och klass.
Man har dessutom expanderat sina visioner till att inkorporera det pågående Östermalm med dess urbana hål som ännu inte detaljplanelagts i korsningen Stora Gatan-Södra Ringvägen i projektet, Lillåudden och Östra Hamnen får även kanalliknade utformning som ger de nya stadsdelarna ännu mer vatten att spegla sig i. Dessutom breddas Svartån för ge plats åt en ö där Västerås nya konstmuseum skulle kunna inhysas samt att Vasaparken inhägnas på den södra sidan som ger intryck av att vara just en park. Järnvägen lyfts upp och ger klara passager under den – vilket är en del av konceptet för att underlätta rörelsen mellan City och de nya stadsdelarna vid vattnet, där dagens järnvägsbarriär endast ger två möjligheter att korsa spåren. Dessutom underlättas trafiksituationen om fordonstrafikanter kan åka under spåren på flera ställen. Ett överskådligt helhetsintryck med dynamiska spelplaner för rörelse – här står arkitektkontoret
Tovatt som goda ambassadörer för stadsmässighet, estetik och viljan till Västeråsarens mobilitet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas de väljer det bästa (mest urabana) förslaget, Västerås deserves it. :)

johannes of YimbyGBG

CHIEF ROCKA sa...

Onekligen - Det kommer dock bli influenser av alla tre förslag verkar det som. Tovatt ser tveklöst hetast ut iaf. Vi får väl se om sisådär 10 år hur det artat sig :) /CHIEF ROCKA.

Robin Andersson sa...

Good for you Västerås! =)

Tovatts förslag är helt klart bäst i stort. Jag tycker dock att bystrup har den coolaste arkitekturen. Men, som sagt överlag så fördrar jag Tovatts förslag. Jag ser också att man uppmärksammar fördelen med att lyfta upp spåren och därmed ta bort barriäreffekten som de skapar. Samma sak planeras i Lkpg och Nkpg. Men det verkar som om vi Linköpingsbor får vänta ett bra tag till innan något såhär konkret presenteras. 2009 är det sagt att arkitekttävlingen ska äga rum, så man får väl hålla tummarna. =)

Rock on, V-ås!

Peter Frisk sa...

Det jag finner märkligt i stadsbyggnadsdebatten är allt prat om att skapa urbanitet. Samtidigt som varenda nytt stadsbyggnadsförslag, som säger sig vara urbant, påminner om Sickla Köpcentrum utanför Stockholm alternativt 25 skokartonger i glas utkastat något på måfå. Det gäller även de nya förslag som lanseras här i Stockholm som ju ska vara urbant men för oss tillbaka till 60-talets stadsbyggnad och utarmning.

Ni har inte lagt märke till att stadsbyggnaden och arkitekturen numer hamnat på en riktig låg nivå? Man vet inte vad proportioner är och satsar på det som man tror är spektakulärt och andefattigt.

Ett gott exempel här, Helsingborg: http://www.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=80355&epslanguage=SV

Totalt vedervärdig arkitektur.

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com