fredag 1 januari 2010

Inför 2010

På spaning efter den tid som flytt…eller på spaning efter den skit som blivit…eller på spaning efter den skit som kan utvecklas till någonting verkligen positivt.
Då och då brukar jag kika in på
Anders Lif's blogg och med skräck blandat med förtjusning beundra och betrakta de fina Västeråsbilderna han nostalgiskt lägger upp. Mindre trevligt är det när man för vilken gång i ordningen(?) får det verifierat att mycket av sekelskiftesarkitekturen, de urbana kvarteren och det mänskliga flödet har ersatts med modernistiska betongkuber och parkeringshus med brutalistiskt snitt. Likt typen ”När Domus kom till stan”, en dokumentär om KF’s rivningar på sextiotalet som jag för övrigt varmt rekommenderar att ses. Titta noga på bilderna hur det såg ut innan Modernismen och Fordismen för gott förstörde gamla pittoreska stadskärnor, både estetiskt och funktionellt. Tänk till, tänk urbant, tänk 2010.


6 kommentarer:

Simon sa...

Ta bort dom där bilderna, orkar inte se dom. Allvarligt talat, Västerås city har för många gallerior(flest i sverige) och p-hus i 60-tals utförande. Det skryts lite om det på kommunens hemsida. Det är den mest rivna stadskärnan i Sverige(världen? I dess ställe har fantasilösheten tagit sin plats i våra sinnen och det byggs fler gallerior eftersom det är "vad folk vill ha". Hmm, ibland har en majoritet fel, kom igen nu, kan det bli mer uppenbart vad Västerås behöver i termer av stadsbyggande? Stadens senare fösök att bygga pseudokvartersstad(östermalm) imponerar inte helt på mig men okej då. Hur tycker du Västerås står sig jämmfört med andra svenska städer i motsvarande storlek?

CHIEF ROCKA sa...

Tjena Simon.

Visst är det sorgligt, men ingenting jämfört med Norrmalmsregleringen dvs rivningarna av Klarakvarteren i Stockholm under 60-talet.

Östermalm ser ut att bli ok, ett helt slutet kvarter hade varit det optimalaste samt kommersiella lokaler längs hela Stora Gatan och inte bara i hörnen. Vi får se när det är klart helt enkelt...

Vad Västerås behöver är fler som kan skriva yttranden om nya detaljplaner och engagera vanliga Västeråsare gällande stadsbyggnad, levande städer etc, som ett Yimby Västerås samt mottagliga tjänstemän och förtroendevalda.

Helsingborg och Örebro har ju nästan dubbelt så mycket central kvartersstad som Västerås eftersom det knappt revs någonting i de två under sextiotalet. Sen satsar Helsingborg mycket mer på avantgarde och utmanande arkitektur än V-ås, men för detta krävs det politiker med lite mer mod här, för det finns duktiga arkitekter verksamma i staden med intressanta idéer om den fysiska utformningen. Västerås har grym potential om man verkligen smart utnyttjar den mark som är och kommer vara under förtätning/bebyggelse dvs Öster Mälarstrand, Nya Stationsområdet, Kopparlunden-Ångsgärdet och Hamnen-Lillåudden. Västerås har sin dynamik, men det saknas mycket kvartersstad, kommersiella lokaler och framför allt en offentlig debatt hur man egentligen vill ha det.

Anonym sa...

Ville bara säga att jag följer din blogg med stort intresse. Är fd Västeråsare men kommer alltid följa stadens utveckling med stort intresse. Önskar verkligen att staden kunde blomma ut ordentligt. Känns lite som problemet i de svenska städerna (även STHLM) är att folk som bor i staden egentligen vill bo på landet.

Det har dock hänt mycket positivt i Västerås under senare år. Staden har under min uppväxt bl.a. fått skrapan och egen högskola.

En del negativt har det ju hänt också. Det tråkigaste på senare tid är utvecklingen av Rocklunda. Vet att hela området är ringmärkt enbart till för den typ av verksamhet som nu byggts där. Förstår inte vad som är bra med att samla alla arenor på samma ställe? Hade det inte varit fantastiskt att bygga sveriges arkitektiskt spektakulär bandyarena nere vid hamnen istället? Lite som operahuset i Sydney.

Erikslund är ju nästa kapitel i negativ stadsutveckling. Men men, bra att du engagerar dig och gott nytt år!

Andreas

CHIEF ROCKA sa...

Hej Andreas!

Kul att du hittat hit :)

Visst går Västerås i rätt riktning i och med att man förtätar centrala markytor och inte bygger urban sprawl i stadens periferi som man gjort under hela 70/80/90-talen. Men "förtätningarna" har mycket mer att ge då man i regel inte bygger funktionsintegrerad kvartersstad utan snarare renodlade bostadsområden utan arbetsplatser och kommersiell service.

Rocklunda är problematiskt av två anledningar:
1.Det är enbart anpassat för idrott och inga andra verksamheter. Då det är ett extremt stort område 5 min från City är marken värdefull men kan tydligen inte integreras med andra funktioner såsom boende, arbete, kommersiell service än just idrottsrelaterade verksamheter etc. Det är bara ett stort hål i stadsbilden med diverse plåtskjul och skog som inte nyttjas till fullo, verkligen trist.
2. Det ger inte närliggande stadsdelar (Skallberget, Gideonsberg, Kristiansborg) någon vitalitet. Dessa borde istället flätas ihop med Rocklunda och kanske husera någon av anläggningarna och ge identitet till stadens lag.

Erikslund är ett sorgligt kapitel, men det är bara att hoppas att City växer sig starkare för att klara konkurrensen. Vilket den bör göra...

Anonym sa...

Gammal f.d. Västeråsare. Jag vill se många fler bilder från 1940 -50 -60 och -70tal. Särskilt från city, Ängsgärdet, Sandgärdet, Haga och de regionerna närmast omkring. Själv född och uppvuxen på f.d. Degelgatan. Önskar ev. särskilt bilder från "Röda torget" och Malmabergsgatan norrut. Flyttade från Västerås 1973.

Stackars "Simon" som inte kan se stadens gamla charm.

ELLA i Gävle

CHIEF ROCKA sa...

Hej ELLA!

Gå in på www.anderslif.se, där hittar du exakt hur mycket som helst, du får dock scrolla igenom bloggen för att hitta bilderna kontinuerligt!

Jag tror du missförstår Simons inlägg, tror han är lack över att sekelskifteshusen revs i Västerås City och att vi knappt har någon stenstad kvar i Västerås.

Mvh CHIEF ROCKA.

Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com